ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Με την αστραπιαία εξάπλωση της ασθένειας του κορονοίού και από ελεγχόμενη επιδημία κατέστη ανεξέλεγκτη πανδημία, ο πανικός του άμεσου θανάτου κατέλαβε σχεδόν όλους τους ανθρώπους της υφηλίου. Όλα τα κράτη υποτίμησαν τη δυνατότητα και δυναμικότητα της και καθυστέρησαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας, αναμένοντας να δουν την εξέλιξη και τις επιπτώσεις αυτής της άγνωστης ασθένειας. Θεωρήθηκε αρχικά ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που παρουσιάστηκε μονάχα στη "μακρυνή" Κίνα. Τώρα όλες οι κυβερνήσεις τρέχουν να κάνουν τα πάντα για να σταμα-τήσουν ή τουλάχιστο να επιβραδύνουν την εξάπλωση της, δεδομένου ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εξεύρεση εμβολίου κατά του ιού, δηλώνουν ότι αναμένουν κάποια θετικά αποτελέσματα πρακτικής εφαρμογής, τουλάχιστο μετά από ένα χρόνο!. Τα κρούσματα όμως αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο.Όλα τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την προστασία της κοινωνίας, είναι ορθά και αναγκαία και πρέπει να τηρούνται σχολαστικά, τόσο από το ιατρικό προσωπικό, όσο και από το κοινό. Οι πάντες θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και σοβαρά, τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για τους άλλους γύρω μας.
Θα πρέπει όμως ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι οι ανθρώπινες δυνάμεις και δυνατότητες είναι σχετικές και περιορισμένες. Ως ατελή ανθρώπινα όντα περιπίπτουμε σε πλήθος λαθών συνεχώς και παίρνουμε  αποφάσεις που διαπιστώνουμε αργότερα ότι δε μπορούν να υλοποιηθούν και αναγκαζόμαστε να τις αναθεωρήσουμε. Γι΄αυτό όταν οι ανθρώπινες προσπάθειες αδυνατούν ή αποτυγχάνουν να επιφέρουν το ποθούμενο, όχι μόνο στην παρούσα περίπτωση, αλλά παντού και πάντοτε, θα πρέπει να ενισχύονται ταπεινά με την εκζήτηση της Θείας βοήθειας. Ο Χριστός μας το είπε ξεκάθαρα: "Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν"(Λουκ.ΙΗ27)  κι ακόμη "καγώ υμιν λέγω, αιτήτε και δοθήσεται, ζητείτε και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν"(Λουκ. ΙΑ9). Φυσικά η βοήθεια του Θεού θα μας παρασχεθεί με μια μικρή αλλά βασική προυπόθεση: Ότι θα έχουμε μιά ελάχιστη πίστη "ως κόκκο σινάππεως"!
Ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο  με σώμα φθαρτό και με ψυχή αθάνατη. Το μεν σώμα ως φθαρτό υπόκειται στούς νόμους της φθοράς, φυσικής ή τεχνικής και έχει ημερομηνία λήξης, η δε ψυχή μένει αθάνατη αιώνια. Όμως οι ενέργειες  του ανθρώπου έχουν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο σώμα όσο και στη ψυχή. Σε μια απλουστευμένη διατύπωση θα μπορούσαμε να πούμε, ότι οι θετικές ενέργειες του ανθρώπου έχουν σχέση με την πίστη στο Θεό και τις εξ αυτής αρετές, ενώ οι αρνητικές ενέργειες  έχουν σχέση με την απιστία και τα εξ αυτής πάθη. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις. ΄Εχουν λίγη πίστη και λίγη απιστία.Το μέγεθος του φόβου του ανθρώπου μπροστά   στην ασθένεια και το θάνατο, εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι κανείς στη πίστη ή την απιστία. Η πίστη στην αγάπη του Θεού "έξω βάλλει το φόβο"(ΑΙωαν.Δ15). 
Ας προσέξουμε όλοι μας κι ας αναλάβουμε την προσωπική μας ευθύνη με το να αποφεύγουμε τις άσκοπες διακινήσεις που βοηθούν στη διασπορά της ασθένειας, την ανάλογη απόσταση από τον κάθε πλησίον και τη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση πραγμάτων που χρησιμοποιούμε. Επειδή όλοι μας κινδυνεύουμε, άς κάνουμε τα σπίτια της απομόνωσης μας,  εκτός από κάστρα ασφάλειας κατά του κορονοιού και χώρους προσευχής  και παράκλησης στον πανοικτήρμονα Θεό να επέμβη απαλλάσσοντας μας από τη μάστιγα αυτής  της τρομερής ασθένειας.

Comments

Popular posts from this blog

ΚΟΡΩΝΟΊΌΣ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

ΣΚΛΗΡΟΝ ΣΟΙ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΚΤΙΖΕΙΝ

"ΟΥΚ ΟΙΔΑΤΕ ΠΟΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΣΤΕ ΥΜΕΙΣ!"