ΣΚΛΗΡΟΝ ΣΟΙ ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΑ ΛΑΚΤΙΖΕΙΝ

Με αφορμή τη δημοσίευση κάποιων ανεπίτρεπτων σκίτσων, ενός  καθηγητή-καλλιτέχνη  που προσπάθησε να σατιρίσει άκομψα και χωρίς στοιχειώδη  σεβασμό,  το πρόσωπο  του Χριστού, αλλά και του Αρχιεπισκόπου και του Στρατηγού Γρίβα, παραθέτω κάποια σχόλια. 

Ο Χριστός ως ο μόνος αληθινός Θεός, λυπάται μεν αλλά δεν ασχολείται με τις μικρότητες των ανθρώπων που δεν πιστεύουν σ΄Αυτόν  και με διάφορους  τρόπους  προσπαθούν να μειώσουν  την πραγματική δύναμη της αλήθειας Του και με όσους Τον καταδιώκουν συστηματικά, λόγω φιλόδοξης προσωπικής προβολής  ή λαθεμένης ιδεολογικής προσκόλλησης. Ο προπηλακισμός , δηλαδή η ρίψη λάσπης κατά του προσώπου Του, συνηθισμένο άλλωστε ιστορικό φαινόμενο  αδυναμίας  και η διακωμώδιση, με δήθεν δικαίωμα "ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας", καθόλου δε μειώνουν την αγάπη όσων Τον ακολουθούν, αλλά αντίθετα τους βοηθούν να αγωνίζονται με μεγαλύτερο ζήλο, για την επιτυχία της πραγματοποίησης της αληθινής ειρήνης και αγάπης στον κόσμο, που επέρχεται μονάχα με την ενεργοποίηση της Βασιλείας του Θεού στις καρδιές όλων μας. 

Φυσικά υπάρχουν και οι άλλοι, που διώκουν τον Χριστό και την Εκκλησία Του, λόγω άγνοιας , ή λαθεμένου  ζηλωτισμού, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε άλλους χώρους και σε άλλες θρησκείες, αλλά είχαν αγαθόν φρόνημα. Αυτούς ο Χριστός, βλέπωντας  την καθαρότητα της καρδίας των , τους βοηθά να ανανήψουν και να αντιληφθούν την πραγματική αλήθεια, που είναι το λυτρωτικό μήνυμα της αγάπης και όχι του μίσους έναντι των συνανθρώπων  τους. Οι αληθινοί Χριστιανοί , μόνο μια ερώτηση , που είναι ταυτόχρονα και απάντηση, θα μπορούσαν να απευθύνουν  σε όσους ανά τους αιώνες  διώκουν  τον  Άμωμο Θεάνθρωπο Χριστό. Αυτή που απήυθυνε ο ίδιος ο Χριστός, στο νεαρό -ζηλωτή  Ισραηλίτη και φοβερό διώκτη των Χριστιανών, Παύλο: " -Σαούλ, Σαούλ, τί με διώκεις; Σκληρόν σοι, προς κέντρα λακτίζειν!"  Δηλαδή είναι σκληρό για σένα, να κτυπάς με τα γυμνά σου πόδια, πάνω στα σιδερένεια καρφιά των βουκέντρων! (Πραξ. ΚΣΤ,9-14). Εσύ τελικά θα ματώσεις!             Και ιδού το θαύμα συνετελέσθη. Και ο Παύλος  από τότε έγινε ο πρωτοπόρος κήρυκας  του ευαγγελίου του Χριστού, σ΄ολόκληρη την τότε Ρωμαίκή αυτοκρατορία, μέχρι του σημείου να ομολο-γήσει  ο ίδιος , αργότερα: " Χριστώ συνεσταύρωμαι,  ζω δε ουκέτι εγώ , ζεί δε εν εμοί  Χριστός". (Γαλ. Β 20).  

Το  1946,ο Ρώσσος Αρχιεπίσκοπος  Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, Λουκάς ο Ιατρός, έγινε απρόσμενα   αποδέκτης  του Βραβείου ΣΤΑΛΙΝ  "για την προσφορά του στο Β΄Παγκόσμιο πόλεμο και την Ιατρική Επιστήμη" παρ΄όλο που το καθεστώς, τον ταλαιπώρησε αφάνταστα σ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του.Σε μια ομιλία του, για το πότε άρχισε  ο σύγχρονος αθείσμός, αναφέρει ότι  οι σύγχρονοι του Χριστού, από την αρχή δεν τον αποδέκτηκαν ως Θεό, γιατί τον περίμεναν σαν πανίσχυρο επίγειο Βασιλιά, που θα τους απελευθέρωνε από τους Ρωμαίους. Ο Χριστός όμως ήλθε για να τους απελευθερώσει  από τα πάθη της ψυχής, για να μπορούν να ενταχθούν στην αιώνια βασιλεία των Ουρανών.  Για τα αίτια του σύγχρονου αθείσμού, ο ¨Αγιος Λουκάς , αναφέρει: " Oι υπερήφανοι , περιφρονούν τα απλά και λατρεύουν εκείνα  που κατα τη γνώμη τους , είναι μεγάλα και σπουδαία. Η υπερηφάνεια και η υψηλοφροσύνη τους δεν τους αφήνει να γνωρίσουν  τον Κύριο Ιησού Χριστό, προτιμούν άλλους δασκάλους και ηγέτες".  

Και  ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, υποδεικνύει:  "Άνθρωπον εαν πολεμείς, ή ενίκησας ή ενικήθης. Εκκλησίαν δε αν πολεμείς, νικήσαι σε αδύνατον. Ο Θεός  γαρ εστιν ο πάντων ισχυρότερος...Που οι πολεμήσαντες;  Που δε η Εκκλησία;  Υπερ τον  Ήλιον λάμπει! "

 Συγχώρησον  Κύριε δια την σκληροκαρδίαν ημών... 

Comments

Popular posts from this blog

ΚΟΡΩΝΟΊΌΣ ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΑΣΤΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

"ΟΥΚ ΟΙΔΑΤΕ ΠΟΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΣΤΕ ΥΜΕΙΣ!"